Op zoek naar een gezond en snel recept dat iedereen lekker vindt? Deze kikkererwten curry is voedzaam, rijk aan eiwitten en vezels, en eenvoudig thuis te maken. Met verse groenten, kruiden en kikkererwten zet je in 30 minuten een heerlijke, makkelijke maaltijd op tafel. Perfect voor een drukke doordeweekse avond of voor een gezond weekmenu.
Ingrediënten (voor 4 personen)
-
2 eetlepels olijfolie
-
1 ui, fijngesneden
-
2 teentjes knoflook, geperst
-
1 rode paprika, in blokjes
-
1 courgette, in halve maantjes
-
2 wortels, in plakjes
-
1 blik kikkererwten (400 g), afgespoeld en uitgelekt
-
1 blik tomatenblokjes (400 g)
-
200 ml kokosmelk
-
1 eetlepel currypoeder
-
1 theelepel komijnpoeder
-
1/2 theelepel kurkuma
-
1/2 theelepel paprikapoeder
-
1/4 theelepel cayennepeper (optioneel, voor pit)
-
Zout en peper naar smaak
-
Verse koriander of peterselie voor garnering
-
Optioneel: gekookte zilvervliesrijst of quinoa om erbij te serveren
Bereidingswijze (stap voor stap)
Stap 1 – Voorbereiding
Snijd alle groenten zoals aangegeven. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Dit bespaart tijd tijdens het koken en zorgt voor een frisse smaak.
Stap 2 – Fruit de ui en knoflook
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze 2–3 minuten totdat ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee tot het aroma vrijkomt.
Stap 3 – Voeg groenten en kruiden toe
Doe de paprika, courgette en wortels in de pan en bak 5 minuten, totdat de groenten licht zacht beginnen te worden. Voeg nu het currypoeder, komijn, kurkuma, paprikapoeder en eventueel cayennepeper toe. Roer goed door zodat de kruiden zich vermengen met de groenten.
Stap 4 – Kikkererwten en tomaten
Voeg de kikkererwten en het blik tomatenblokjes toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de curry 10 minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed mengen.
Stap 5 – Kokosmelk toevoegen
Giet de kokosmelk erbij en roer goed door. Laat de curry nog 5 minuten sudderen tot hij romig is en alle smaken goed vermengd zijn. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Stap 6 – Serveren
Serveer de gezonde kikkererwten curry direct met gekookte zilvervliesrijst of quinoa. Garneer met verse koriander of peterselie voor extra smaak en kleur.
Tips & Variaties
-
Sneller koken: Gebruik voorgesneden groenten of diepvriesgroenten.
-
Extra eiwitten: Voeg blokjes tofu of kipfilet toe.
-
Minder romig: Vervang de kokosmelk door groentebouillon.
-
Vegetarisch/veganistisch: Het recept is al volledig plantaardig en lactosevrij.
-
Meal prep: Laat afkoelen en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.