Romige pompoensoep met kokosmelk – Gezond & makkelijk

Gepubliceerd op 17 september 2025 om 11:40

Romige pompoensoep met kokosmelk – Gezond & makkelijk

Pompoen is hét seizoensproduct van de herfst. Deze romige pompoensoep met kokosmelk is niet alleen verwarmend en vol van smaak, maar ook budgetvriendelijk en boordevol vitamines.
Met slechts een paar ingrediënten zet je een gezonde soep op tafel die zowel als lunch, voorgerecht of lichte avondmaaltijd kan dienen.

 

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 middelgrote pompoen (ca. 800 g, bijv. Hokkaido of flespompoen)
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 middelgrote wortel, in stukken
  • 750 ml groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl gemalen gember of 1 cm verse gember, geraspt
  • ½ tl kurkuma (optioneel, voor kleur)
  • Zout en peper naar smaak
  • Pompoenpitten en verse peterselie ter garnering (optioneel)

 

Bereidingswijze

Stap 1 – Pompoen voorbereiden

  1. Halveer de pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  2. Schillen is niet altijd nodig bij Hokkaido-pompoen, bij flespompoen wel.

 

Stap 2 – Basis opbouwen
3. Verhit de olijfolie in een grote soeppan.
4. Fruit ui, knoflook en wortel 3–4 minuten op middelhoog vuur.

 

Stap 3 – Pompoen koken
5. Voeg de pompoenblokjes, gember en kurkuma toe en roer kort door.
6. Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
7. Laat 20 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is.

 

Stap 4 – Pureren en afwerken
8. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
9. Voeg kokosmelk toe en roer goed door.
10. Breng op smaak met zout en peper.

 

Stap 5 – Serveren
11. Schep de soep in kommen en garneer met pompoenpitten en verse peterselie.

 

Tips & Variaties

  • Extra romig: Voeg een klein aardappeltje toe tijdens het koken voor extra binding.
  • Kruidig: Experimenteer met kaneel of kerriepoeder voor een warme, kruidige smaak.
  • Budgettip: Koop pompoen in blokjes in de aanbieding of vries restjes in voor later gebruik.

 

Voedingswaarde (per portie):

  • Calorieën: ±210 kcal
  • Eiwitten: 3 g
  • Vetten: 10 g
  • Koolhydraten: 24 g
  • Vezels: 6 g